Forside
Gartneriet Tomat Agurk Nye produkter Oppskrifter Kontakt

Lat.: Lycopersicon lycopersicum

 

Tomaten er faktisk en frukt, tro det eller ei! Den er jo også kalt soleple. Tomaten finnes over hele verden og er sentral i menyen til mange kulturer. Tenk deg bare hvordan bordet hadde vært uten tomaten!

 

Tomaten kommer, som mye annet, fra Sør-Amerika hvor indianere har dyrket og kultivert planten lenge før europeerne kom. Navnet tomat er også av indiansk opprinnelse, må vite. Allerede på midten av 1500-tallet var tomater dyrket omfattende i Middelhavsområdet.

 

Tomaten setter store krav til varme og lys, så i Norge trenger vi drivhus for å dyrke den fram. Det produseres så mye tomater i Norge at vi er så og si selvforsynt  fra mai til november ! Og det meste av produksjonen skjer i Rogaland.  Tomaten er stor, saftig og har god smak. Dette har gitt den innpass i de aller fleste kulturer, i mange menyer er den det sentrale og bærende element. Den kan spises som den er, i salater og som drikk, eller den kan brukes i supper, stekes eller kokes. Noe som er veldig viktig i å ivareta smaken på tomaten på best mulig er å unngå kjøleskap! De fleste tror nemlig at kjøleskap er tingen for tomaten, men dette er ikke tilfelle. Ha tomaten på kjøkkenbenken, så modnes den perfekt og smaker best. Dessuten er den dekorativ!

 

Tomaten har et høyt innhold av vitamin A og C, og er dessuten en suveren kilde for antiaksidanter.

 

 

Tips

 

Den deilige tomatsmaken forsterkes ytterligere med et lite sukker-, salt- eller pepperdryss

 

En superenkel salat er å legge tomatskiver pent på en tallerken og drysse over hakket frisk basilikum